Aktuelno

Maj – uklonite ožiljke!

 

Šta je ožiljak? Ožiljak je krajnji rezultat zarastanja rane. Sve povrede  koje nastaju sa oštećenjem  dermisa ili dubljih slojeva kože, zarastaju sa nastankom ožiljka. Na ožiljnom tkivu nedostaju dlake, znojne i lojne žlezde i ožiljak ne sadrži elastična vlakna. Proces formiranja ožiljka se završava posle jedne godine kod odraslih, a posle dve do četiri godine kod dece.

Pravilan tretman ožiljka

Veoma  je važno  pravilno se brinuti o ožiljku. Sveži ožiljci su posebno osetljivi. Šest meseci do godinu dana trebalo bi svakako koristiti preparate sa zaštitnim faktorom ukoliko je ožiljak izložen suncu ili UV zracima. Trebalo bi izbegavati saune i izloženost intenzivnoj hladnoći. Takođe, previše uska ili gruba odeća, trenjem može ozlediti ožiljak. Ožiljak je osetljiviji od zdrave kože, tako da na ovakve vrste iritacija može reagovati crvenilom i otvrdnjavanjem. Upotreba odgovarajućeg preparata, značajno utiče na tok i ishod lečenja ožiljka.

Contractubex gel,  nemačkog proizvođača Merz pharmaceuticals, po sastavu je alantoin 1%, heparin 50 iu/g i ekstrakt crnog luka  10%. Kao takav, jedini je preparat registrovan kao lek za lečenje ožiljaka i prevenciju stvaranja hipertrofičnih ožiljaka i keloida. Contractubex se koristi kod ožiljaka koji smanjuju pokretljivost i narušavaju izgled nakon atoledo.com opekotina, operacija, amputacija i nesreća. Veoma se uspešno koristi kod ožiljaka od akni, traumatske i Dupuytren-ove kontrakture. Dobar efekat Contractubex je pokazao kod svežih i tek nastalih strija, kao i kod trudnica koje su ga koristile preventivno.

Contractubex ima antiinflamatorno i antiproliferativno dejstvo, omekšava strukturu kolagena i potpomaže regeneraciju. Heparin ima svojstvo da vezuje vodu i omeksava ožiljak. U obliku je gela, tako da prodire duboko u ožiljak, ispoljavajući svoje dejstvo na pravom mestu.


 

Kada početi sa upotrebom?

Ukoliko je hirurška intrvencija uzrok nastanka ožiljka, preporučena je upotreba 10-14 dana po skidanju konaca,  odnosno posle reepitelizacije, ukoliko je u pitanju opekotina. Rana se nalazi u fazi proliferacije i tada treba očekivati najbolje rezultate. Primenjen na vreme, osim što će delovati preventivno na stvaranje keloida i hipertrofičnih ožiljaka, Contractubex će ubrzati zarastanje rane, smanjiti edem i svrab i ispoljiti svoje antibaktericidno i antifungicidno dejstvo.

Trajanje terapije

Trajanje i efikasnost terapije zavise od niza činilaca kao što su ozbiljnost povrede odnosno dubina rane i stepen oštećenja tkiva, starosti ožiljnog tkiva, starosne dobi pacijenta i genetske predispozicije, kao i od upornosti i pravilne upotrebe preparata. Upotreba Contracubex gela nije vremenski ograničena i u nekim indikacijama traje i do 12 ili 18 meseci. Na vreme započeta terapija daje rezultate već nakon 2 do 3 meseca.